המרפאה לטיפול בהתמכרויות
התמכרות הינה הפרעה רפואית מורכבת, בעלת מאפיינים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים. בשנים האחרונות גוברת המודעות לשכיחות הגבוהה של התמכרות לחומרים (סמים, אלכוהול, תרופות מרשם) והתנהגויות ממכרות (כגון הימורים) בקרב כל שכבבות האוכלוסייה בישראל.
לעתים קרובות ההתמכרות מופיעה לצד הפרעה פסיכיאטרית נלווית (“תחלואה כפולה”). מקרים אלו כרוכים בסבל רב לאדם ולמשפחתו, החמרה במצב הנפשי, ליקויים תפקודיים, ולעתים אף אשפוזים חוזרים.
המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה במרכז הרפואי לב השרון נותנת מענה אינטגרטיבי, רב-מערכתי, למגוון המצבים, התופעות והבעיות האופייניים להתמכרויות ולהפרעות פסיכיאטריות נלוות.
לטיפול במרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה ישנם מספר עקרונות ומטרות:
- שיפור מצבו הנפשי של המטופל וצמצום הנזקים שנגרמים כתוצאה של ההתמכרות.
- גישה טיפולית מכבדת, שאינה שיפוטית ושיוצרת אווירה של שותפות בטיפול.
- התייחסות ייחודית ופרטנית לצרכיו האישיים והייחודיים של כל מטופל והתאמת הטיפול לצרכים אלה.
- שיתוף מלא של המטופל בבחירת יעדי הטיפול.
סוגי הטיפול מיועדים למטרות שונות ומשלימים זה את זה. בהם:
- טיפול רפואי
- טיפול פרטני
- טיפול קבוצתי
- טיפול משפחתי
מה כולל הטיפול הרפואי?
מטרותיו של הטיפול הרפואי הן סיוע בהפסקה או צמצום משמעותי של שימוש בחומרים ממכרים, מניעת הישנות השימוש בחומרים או מניעת החזרה להתנהגויות ממכרות. זאת תוך טיפול בהפרעות פסיכיאטריות נלוות להתמכרות.
הטיפול הרפואי נחלק לשלבים, ניתן על ידי פסיכיאטר המתמחה בטיפול בהתמכרויות ובהפרעות פסיכיאטריות נלוות והוא עשוי לכלול תרופות מרשם שונות, על פי צרכי המטופל ובהתאם לחוות דעתו של המומחה.
מהו הטיפול הפרטני?
זהו טיפול בשיחה המתבצע על ידי פסיכולוג או עובד סוציאלי, בגישת “אחד על אחד”, תוך שילוב שיטות טיפוליות שונות. בהן: הגישה המוטיבציונית, גישה קוגניטיבית-התנהגותית, גישה פסיכודינמית. במקרה הצורך, הטיפול הפרטני יכלול גם התערבויות ממוקדות להפרעות נלוות, כמו הפרעה פוסט-טראומטית, חרדה ועוד.
אילו טיפולים קבוצתיים קיימים?
מערך הטיפול הקבוצתי במרפאה כולל מגוון קבוצות המתאימות לשלב הטיפולי בו נמצא המטופל, כמו גם להמלצות הספציפיות של הצוות המטפל ולהעדפותיו של המטופל.
רשימת הקבוצות כוללת:
- סדנת קנאביס.
- קבוצת נשים.
- קבוצת מין ופורנו.
- קבוצה לתחלואה כפולה.
- קבוצת אחרים משמעותיים (בני משפחה).
- קבוצה להגברת המוטיבציה לשינוי.
- קבוצת שימור והתפתחות.
כיצד מתבצע הטיפול הזוגי והמשפחתי?
אנו מכירים בחשיבותה של גישה מערכתית אשר מתייחסת לסביבה המידית של המטופל, במרבית המקרים לבני הזוג של המטופל ולמשפחתו. כחלק מהטיפול המערכתי, אנו מציעים טיפולים זוגיים ומשפחתיים (בנוכחות המטופל), טיפול בבני זוג, ושירותי ייעוץ למשפחות במקרים בהם קרוב המשפחה שסובל מהתמכרות אינו מעוניין בטיפול.
הצוות המקצועי
מנהלת תחום טיפול והדרכה: רוני רוקח
אחראי תחום קבוצות: רביב סלע
אחראי תחום סל שיקום: אלי הלמן
פסיכיאטרים: ד”ר נדב שליט, ד”ר יונתן פרידמן, ד”ר יורי שפאק
סגל טיפול והכשרה: רוני רוקח, הדר פלד, נאור אלרון, אלי הלמן, רביב סלע, אווי זיו, רוני נאמן, שירי חפץ, שיר קייטלמן, מיתר יחיאל, איציק חונן, עינת קרקו-אברהם, אסף חורש, משה אנגלנדר, הילה רבה נפתי, מיכל רוזנבאום וטל אביעוז